Koronavirus muuttaa yrittäjän elämää.

Suunnittelin blogin aloittamista jo yritystä perustettaessa, mutta asia jäi vielä muhimaan mielen perukoille (odottamaan kaiketi oikeaa hetkeä). Sellainen hetki tulikin olosuhteiden pakosta, kun koronavirus eli covid-19 sai koko hoitoalan jäätymään! Ryhdyin miettimään, millaisesta näkökulmasta aloittaisin ajatushautomoni – mitä haluaisin sanoa nyt, kun liiketoiminnan lähitulevaisuus on mysteeri ja moni hoitosuhde taukoaa. Ottelu on koronavirus vastaan yrittäjä – miten tässä käy?

”Nyt on kai jo pakko elää hetkessä!”

 

 

koronavirus

Kuvat: Pixabay

Koronavirus muuttaa yrittäjän elämää. Vasta yrittäjäksi ryhtynyt hieroja seuraa koronaviruksen kulkua hieman hämmentyneenä – hädin tuskin olen oppinut, miten kirjanpito toimii, ja haistellut digimarkkinoinnin perusteita. Nyt olenkin keskellä poikkeustilannetta, katselemassa tyhjien kaupan hyllyjen lisäksi tyhjähköä varauskalenteria. Mutta sitä elämä kai on – täynnä yllätyksiä ja kaikenmuotoisia käänteitä. Epidemioille ja muille mullistuksille ei ole koskaan hyvää ajoitusta, ja sopeutuminen on aina yhtä hankalaa ja outoa.

Tämä uusi tilanne on pelottava; se vaarantaa minun ja monen muun mahdollisuuden tehdä työtä, josta nauttii ja johon on valmis pistämään kaikkensa. Toisaalta, ehkä tässä kaikessa piilee mahdollisuus. Muutostila pakottaa ajattelemaan tutut asiat uusiksi ja poistumaan mukavuusalueelta. Yrittäjällä on harvoin luksusta tottua – nyt varsinkaan ei ole. Ajatuksissani kuhisee – mitä teen seuraavaksi, jotta pää pysyisi pinnalla?

 

Koronaviruksesta konkurssiin?

Monelle yrittäjälle koronavirus on kaikesta huolimatta rankka paikka. Tilauksia ei tule, tavara ei kulje, varauksia ei kuulu eikä näy – optimistisinkin ihminen ei voi olla synkistymättä. Ajoittain menen itsekin ahdistuneena nukkumaan; tietämättä, mitä seuraava päivä tai viikko tuo tullessaan. Itse hierojana ja kuntouttajana myyn kätteni työtä, ja on ymmärrettävää, ettei tässä tilanteessa monellakaan ole hinkua ihokosketukseen eikä kehonhuolto ole ensimmäisenä mielessä. Varsinkin ikääntyneiden asiakkaiden tulee nyt priorisoida altistuksen välttäminen tärkeimpien asioiden joukkoon. Mikään määrä rahaa ei olisi sen arvoista, että vaarantaisin riskiasiakkaan terveyden.

En silti voi olla huolestumatta miettiessäni itseni kaltaisia pienyrittäjiä, jotka tekevät työtään intohimosta; kutsumustyön hinta on usein astetta suuremman epävarmuuden sieto. Nyt sitä lajia annostellaan isolla kauhalla, ja kriiseillä on taipumus ketjuuntua. Mitä korona meille tuo? Maksuvaikeuksia, asiakaskatoa, konkursseja? Tapahtui mitä tahansa, kutsumustyön tekijälle ei ole helppoa edes ajatella, että vaihtaisi työtä tai alaa.

 

Päivä on huomennakin.

Silti kyse ei ole vain elinkeinosta, vaan koko maailma tuntuu olevan vähän vinksallaan. Olen seurannut epidemian lieveilmiöitä hämmentynein tuntein. Keskellä kauneinta kevättä kauppojen hyllyt tyhjenevät ja kaupungit autioituvat. Ihmiset lukkiutuvat ahdistuneina koteihinsa, on huolta itsestä ja läheisistä. Tutut ja turvalliset arjen raamit menevät uusiksi, kun myrskyää. Lopulta tulin siihen tulokseen, että tähän voisi tepsiä samat keinot kuin muihinkin muutoksiin – ankkuroituminen nykyhetkeen ja keskittyminen konkreettisiin asioihin, kuten kotona puuhasteluun tai vaikka lukemiseen.

Kukaan meistä ei ole ennustaja, mutta tämäkin vaihe loppuu joskus. Aurinko nousee ja laskee huomennakin, tiskata ja imuroida täytyy tänäänkin, koira odottaa lenkittäjäänsä. Ajattelin ottaa omasta neuvostani vaarin ja tehdä itselleni ja keholleni palveluksen – suljen puhelimen välillä ja laitan silmät kiinni, unohdan maailman menon hetkeksi. Uskon, että hyvälle tekijälle löytyy työtä tilanteessa kuin tilanteessa. Joskus menee huonommin, joskus paremmin, mutta nenä on kohti menosuuntaa. Loppujen lopuksi, myös tappion jälkeen on olemassa tulevaisuus. Kun myrsky laantuu, voi löytyä uusia mahdollisuuksia löytää oma tiensä ja elinkeinonsa. Sitä ennen on kuitenkin kestettävä myrsky – vaikein osuus!

Herra presidenttikin neuvoi viisaasti pitämään huolta henkisestä läheisyydestä. Nyt on kai jo pakko elää hetkessä! Kerrotaan rohkaisevia sanoja, ojennetaan auttava käsi, annetaan tsemppejä. Laitetaan kaikki likoon; tehdään itsemme näköistä työtä ja tuetaan paikallisia palveluita siinä määrin, kuin on mahdollista. Jos ei rahalla, niin vähintään peukuilla ja hyvällä tahdolla! Tämä kriisi runnoo kaikkia yhteiskunnan osa-alueita yhtä lailla.