Nämä asiat on hyvä tietää hoitotilanteesta. 

Hieronnan jälkeen on hyvä levätä; anna kehosi palautua, sillä hieronta on lihaksille muokkaavaa käsittelyä. Jotkin asiat voivat myös rajoittaa tai estää fysikaalisten hoitojen toteuttamista – niitä kutsutaan vasta-aiheiksi. Niiden ei ole tarkoitus pelotella vaan suojella potilasta ja työntekijää. Hieronnan vasta-aiheita ovat mm:

infektiot ym. sairaudet, flunssa, influenssa ja mahataudit – älä tule hierontaan, jos paraneminen on kesken tai epäilet olevasi sairas (koskee myös KORONAVIRUSTA)

ihoinfektiot – bakteerien, sienien, virusten ym. aiheuttamat tulehdukset; infektioaluetta ei saa hieroa (huom. ei koske psoriasista ja atooppista ihoa)

kudosvauriot, tuoreet haavat, repeämät, palovammat, paleltumat, murtumat jne; akuutissa vaiheessa hierontaa ei suositella, anna parantua kunnolla (huom. vanhoja arpia on suositeltavaa käsitellä!)

tulehdukset – tulehtunutta aluetta ei saa hieroa, mutta esim. kylmähoitoa voi tehdä (tulehduksen oireita ovat paikallinen kuumotus, punoitus, turvotus ja kipu)

suonikohjut – kohjualuetta, esim. alaraajaa, ei saa hieroa, mutta muita alueita kyllä; myös venytyshoidot ovat soveltuvia

syövät ym. vakavat sairaudet – varmista lääkäriltä, että sinulla on lupa käydä hieronnassa

sydänviat ja sydämen häiriöt, aivoinfarkti, hemofilia (verenvuototauti) – varmista lääkäriltä, että sinulla on lupa käydä hieronnassa

rakenteelliset vammat ja operaatiotausta luisissa rakenteissa, etenkin rangassa – varmista lääkäriltä, että sinulla on lupa käydä hieronnassa

laskimotukos – ei saa hieroa

kohtausoireinen epilepsia – voi altistaa tapaturmatilanteelle hieronnassa; oireeton epilepsia omalla vastuulla

humalatila ja krapula – heikentää merkittävästi hieronnan tehoa eikä sovellu hoitotilanteeseen

raskausaika – hieronta kylkimakuulla tai selällään; käsittelystä on yleensä apua raskaudenaikaiseen fyysiseen kuormitukseen

Mikäli sinua askarruttaa jokin hoitotilanteessa tai siihen vaikuttavissa tekijöissä, ota minuun yhteyttä!

Huomioi, etten tee hierontaa päihtyneille tai aggressiivisesti / epäasiallisesti käyttäytyville henkilöille. Jos tupakoit, älä tule hierontaan tupakan hajuisena – haju tarttuu!